Żaden zapach nie może się równać z roznoszącym się po domu aromatem świeżo upieczonego chleba. Kiedyś samodzielne wypiekanie pieczywa stanowiło jedno z najważniejszych domowych obowiązków, dziś coraz chętniej wracamy do tej tradycji. Co może nam się przydać podczas pieczenia chleba?
Tęsknisz za smakiem i zapachem domowego chleba, bez spulchniaczy i konserwantów? Wbrew pozorom samodzielne wypiekanie chleba wcale nie jest skomplikowane i czasochłonne. Z odpowiednimi akcesoriami to zajęcie stanie się prawdziwą przyjemnością, do której będziesz chciał regularnie powracać. W co warto się zaopatrzyć?
Różnego rodzaju foremki do pieczenia to podstawowy sprzęt, którego nie może zabraknąć w naszej kuchni, jeśli chcemy rozpocząć przygodę z samodzielnym przygotowaniem pieczywa. Z pewnością przydadzą się klasyczne keksówki do pieczenia chleba, ale w sklepach z kuchennym wyposażeniem znajdziemy również specjalnie foremki do wypiekania chałek i brioszek, bułeczek (na przykład kajzerek), małych chlebków w kształcie koła, kwadratu czy trójkąta, bajgli, bagietek i zapiekanek, a nawet hamburgerów i paluszków grissini. Dzięki nowoczesnym formom uda nam się przygotować każdy ulubiony rodzaj pieczywa w domowych warunkach.
Najlepszym wyborem będą foremki w całości wykonane z wysokiej jakości wytrzymałego tworzywa przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Warto zwrócić uwagę na silikonowe modele, ponieważ ich zaletą jest to, że podczas pieczenia ciasto nie przywiera do formy, dzięki czemu gotowy wypiek łatwo się wyjmuje. Dla wielu osób zaletą może być fakt, że foremki wykonane z wysokiej jakości żaroodpornego silikonu są odporne na temperaturę do 230°C. Poza tym można je myć w zmywarce.
Koszyk rozrostowy pozwala na uformowanie i wyrośnięcie ciasta przed wypiekiem. Okrągły kształt koszyka umożliwi przygotowanie okrągłych bochenków o idealnej strukturze i skórce. Dobrym wyborem będą koszyki wykonane z naturalnych surowców, na przykład wikliny albo rattanu.
Zestaw misek i miarek o różnych pojemnościach pomaga przygotować każde danie i ciasto bez strachu o to, że któryś składnik zostanie przez nas źle odmierzony. Praktycznym gadżetem będzie także dzbanek bądź kubek z miarką, które ułatwiają odmierzenie płynnych produktów, na przykład wody, mleka czy roztopionego masła. Przydatna może być również mała waga kuchenna.
Elastyczne i lekkie maty silikonowe są nieocenione podczas wyrabiania chleba i bułek. Dzięki niej będziemy mogli dokładnie rozwałkować ciasto i unikniemy jego przyklejania się do kuchennych blatów. Zaletą silikonowych mat jest także to, że są odporne na wysokie i niskie temperatury, dzięki czemu możemy włożyć je zarówno do piekarnika, jak i do zamrażarki.
Skoro była mowa o matach i wałkowaniu ciasta, to musimy wspomnieć o kolejnym praktycznym gadżecie: wałku. Warto wybierać modele wykonane z trwałego tworzywa i o ergonomicznym kształcie, dzięki czemu praca będzie wygodniejsza. Świetną propozycją są również wałki wyposażone w miarkę, która ułatwia rozwałkowywanie ciasta na żądaną szerokość, oraz wewnętrzny pojemnik na mąkę potrzebną do podsypywania wyrabianego chleba.
Zdj. główne: Pexels/pixabay.com